Absolutelly Protected Human Rights (Kriminalističke teme, 2002)
U evropskom i bosanskohercegovačkom sistemu ljudskih prava poseban značaj imaju tzv. apsolutno zaštićena prava. Radi se o onim ljudskim pravima koja imaju esencijalan značaj za dignitet čovjeka i demokratski karakter jednog društva, pa se stoga, ni na koji način, ni pod kojim uvjetima ne mogu i ne smiju ograničiti. Ta ljudska prava ne mogu se derogirati čak ni onda kada je u pitanju opstanak nacije. Apsolutna zaštičenost ovih ljudskih prava je neophodna pretpostavka zaštite, kako svih ostalih ljudskih prava i sloboda, tako svakako i demokratske države u okviru koje su se ona i pojavila. Isticanje značaja ovih prava ima uz sve ostalo i poseban značaj za unapređenje kriminalističkih nauka.